kroon & brugwerk

Kronen
 
Een kroon is een kapje van porselein of goud dat over de tand of kies wordt geplaatst.
Hierdoor kunt u de vorm en kleur van uw tand zelf bepalen.
De behandeling voor een kroon verloopt in een aantal stappen. Hiervoor zult u tenminste twee keer bij uw tandarts moeten komen.
Stap 1: Allereerst wordt een deel van uw tand of kies afgeslepen, zodat er genoeg ruimte is om een kroon te plaatsen. (afb. 1)
Stap 2: Vervolgens maakt uw tandarts met een afdruklepel een afdruk van een gedeelte van uw kaak. In deze afdruk gieten wij op onze gipsafdeling het gips. Dit gipsmodel wordt later gebruikt om uw kroon te maken.
Stap 3: Met de beetregistratie wordt bepaald hoe de tanden en kiezen van uw onder– en bovenkaak op elkaar passen. Ook is hiervoor een afdruk van de tegenovergelegen kaak noodzakelijk.
Stap 4: Als de kroon vóór in uw mond komt, heeft deze een porseleinen buitenlaag, die qua kleur nauwkeurig overeenkomt met de rest van uw gebit. Volporselein is licht doorlatend dus een uitstekende natuurgetrouwe vervangen van uw tanden. Met dit materiaal kan daardoor een esthetisch zeer fraaie en biocompatibele restauratie worden vervaardigd. (afb. 2)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Bruggen
 
Een brug vervangt één of meer ontbrekende tanden of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer afgeslepen tanden aan weerszijden van de open ruimte (de pijlers).
 
 
 
 
 Op die pijlers worden kronen geplaatst met daar tussen een brugdeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. Dat tussendeel bestaat uit één of meerdere kronen die de open ruimte vullen.