implantaten

‘Vast en zeker!’
 
 Ontbrekende tanden en kiezen kunnen vervangen worden door implantaten. Ook indien uw kunstgebit onvoldoende houvast heeft op de kaak, zou u kunnen overwegen om implantaten te plaatsen. Na de behandeling kunt u weer als vanouds eten, praten en lachen.
Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst en in het eigen bot vastgroeit. Deze kunstwortel benaderd de eigenschappen van uw natuurlijke wortel zo dicht mogelijk. Een implantaat ziet er uit als een soort schroef en is van titanium gemaakt; een materiaal dat goed door het lichaam geaccepteerd wordt. Als het implantaat of implantaten geplaatst zijn dienen deze als basis voor een kroon, brug of gebitsprothese.
 
 
Kroon op implantaat
 
Implantaten zijn kunstwortels gemaakt van titanium. De implantaten worden door middel van een kleine ingreep vastgezet in de kaak door uw tandarts of een kaakchirurg. Implantaten moeten vastgroeien in de kaak; dit duurt ongeveer zes weken. De volgende stappen worden ondernomen bij het plaatsen van implantaten. 
 
1. Plaats waar het implantaat komt:         
2. Het tandvlees wordt losgemaakt:          
3. Er wordt een gaatje in het bod geboord: 
4. Het implantaat wordt aangebracht:        
5. Het tandvlees wordt gehecht:                
 
Na ongeveer drie maanden bevestigt de behandelaar de kroon op het implantaat.
Het grootste voordeel van een kroon of brug op een of meerdere implantaten is het gemak en de zekerheid ervan. Het voelt gewoon als uw eigen tanden. Het zit vast en zeker en u ziet er niets van.
6. Een stukje tandvlees wordt weggenomen:
7.De kroon is op het implantaat geplaatst:   
De methode wordt gezien als het beste alternatief voor eigen tanden. Al meer dan 40 jaar wordt deze methode toegepast. Implantaten gaan tientallen jaren mee. Daarvoor zijn wel een goede mondverzorging en regelmatige controle nodig. Implantaten zijn er in principe voor iedereen; zowel jongeren als ouderen. Voorwaarden zijn een goede algemene gezondheid en een goede mondhygiëne.
 
 
Brug op implantaten
 
Als meerdere tanden of kiezen ontbreken,kan een brug op implantaten worden bevestigd. Daarmee krijgt u een vaste vervanging. Het is niet altijd nodig om voor elk ontbrekende tand of kies een implantaat te plaatsen;een vierdelige brug kan soms op twee implantaten worden geplaatst.
 
 
Prothese op implantaten (‘klikprothese’)
 
Door het slinken van het kaakbot kan een prothese los gaan zitten. Het heeft dan niet meer voldoende houvast op de kaak. Door een prothese via een steg of drukknoppen op implantaten vast te zetten, klikt de prothese vast in de mond. Nadat de implantaten zijn 'ingegroeid' in de kaak, worden er drukknoppen (afb. 2) of een steg (afb. 3) in geplaatst. Vraag uw tandarts naar de mogelijkheden. Uiteraard kunt u ook bij ons terecht voor informatie over implantaten en de verschillende mogelijkheden.